Menü Bezárás

A Délvidéken barangoltunk

 

Az idei év májusában diáktársainkkal együtt délvidéki utazáson vettünk részt a Határtalanul programnak köszönhetően. Nagyon izgatottan vártuk már ezt a kirándulást, amelyre tanáraink iskolai foglalkozásokon készítettek fel bennünket. Május 26-án hajnali 5 órakor búcsút intettünk aggódó szüleinknek, és nekivágtunk a többnapos kalandnak.

Nyolc órás utazás után megérkeztünk utunk első állomásához, Zentára. Megtekintettük a városháza szecessziós épületét, amelynek közel 50 méter magas óratornyából gyönyörű kilátás tárult elénk. A kilátóteraszra vezető 206 lépcső megtétele közben pihenésként a zentai csatáról láthattunk kisfilmeket és kiállításokat.

Ezután meglátogattuk a csata emlékhelyét is a Tisza-parton. Közös fagyizás után indultunk tovább. Késő délután érkeztünk Csantavérre, a tanyavilág katedrálisához. Idegenvezetőnknek köszönhetően sok érdekességet tudhattunk meg a monumentális és gyönyörűen díszített római katolikus templomról, amely – szinte hihetetlen – egy év alatt épült fel. A szállásunk Szabadkán volt, ahol este meleg vacsorával vártak bennünket. Másnap reggel a szabadkai piacra látogattunk, majd Novi Sad városába indultunk buszunkkal. Útközben megálltunk Kishegyesen, a híres énekesnő, Rúzsa Magdi szülővárosában, és megnéztük hajdani általános iskoláját. Szerbia második legnagyobb városában, Újvidéken a nyüzsgő belvárossal ismerkedtünk, és a fagyizás után a Dunán átívelő hídon átsétáltunk a péterváradi várhoz. A vár ma jelentős idegenforgalmi látványosság, a középkorban azonban védelmül szolgált a törökök ellen. A 216 lépcsőfok megtétele után itt is csodálatos kilátás nyílt a Dunára és a városra. A vár érdekessége az a fordított óra, amelynek számlapján a mutatók fordított szerepűek, így a nagymutató mutatja az órák múlását, hogy a Dunán hajózók messziről láthassák a helyi időt. A szálláshelyre visszaérkezve a vacsora után kellemes esti sétára indultunk, kis vásárlással összekötve. Másnap a finom reggeli után városnéző sétára indultunk Szabadkán. Megtekintettük az Olimpiai sétányon található emlékművet, a kék Zsolnay csempékből kirakott szökőkutat, a gyönyörű zsinagógát – ez utóbbi két látványosság éjszakai díszkivilágításban tetszett nekünk a legjobban -, a városházát, a város főterét, a Raichle-palotát, és még néhány épületet. Meglepetésünkre Kosztolányi Dezső szobrát is felfedezhettük a városban. Hazaindulásunk előtt még elmentünk a Palicsi-tóhoz, amely a város közelében található, és közkedvelt üdülőhely.

Számtalan új élménnyel gazdagodva tértünk haza, utunk során nagyon sok szép helyet csodálhattunk meg. Örömmel tölt el bennünket, hogy közösen felfedezhettük a Vajdaság egy részét. Köszönjük kísérő tanárainknak, idegenvezetőnknek a felejthetetlen élményt!

 

A Tiszalúci Arany János Általános Iskola 8.a osztályos tanulói

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.