Menü Bezárás

 

 

 

 

Idén tavasszal iskolánk 40 tanulója 4 napos felvidéki kiránduláson vehetett részt a Határtalanul 2017 pályázat keretén belül. Április 15-én kora reggel nagy izgalommal vártuk a buszt a Petőfi téren. Miután Tornyosnémetinél átkeltünk a határon, Kassa volt az első úticélunk. Itt csapatokban fedeztük fel a várost. Megcsodáltuk a dómot,  ahol éppen magyar nyelvű szentmisét tartottak.

 

Délután Iglo városába utaztunk, ahol az evangélikus templomot kerestük fel, majd városnéző sétára indultunk. Késő délután foglaltuk el szállásunkat a Hotel Trióban. Vacsora után az aznapi élmények megbeszélése következett, majd a jól megérdemelt pihenés.  A második napon Lőcse városába látogattunk, útközben meghallgattuk A lőcsei fehér asszony történetét. Belvárosi sétán vettünk részt, majd a gazdagon díszített barokk Szentlélek templomot és a Szent Jakab székesegyházat látogattuk meg, ahol helyi idegenvezető kalauzolt minket. Búcsút intettünk Lőcsének, és Késmárk felé utaztunk tovább. Itt az új evangélikus templom kriptájában megkoszorúztuk Thököly Imre síremlékét, és elénekeltük a magyar himnuszt. Nagy érdeklődéssel szemléltük a késmárki fatemplomot is, ahol nagyon meglepett minket, hogy minden fából készült, még a tető is.

A Thököly-várnál tett látogatásunk után a Csorba-tóhoz mentünk. Gyönyörködtünk a Tátra havas hegycsúcsaiban, és még hógolyóztunk is. A szállásra érkezés előtt Poprádon alkalmunk nyílt egy kis vásárlásra. Vacsora után a szokásos élménybeszámoló következett. A harmadik napon a Szepesi várhoz kirándultunk, ahol térképpel a kezünkben, csapatokban barangoltuk be a vár egész területét.  Maradandó élmény volt Közép-Európa legnagyobb várának felfedezése, amely az UNESCO világörökség része.  Legjobban  a várkápolna, a fegyvergyűjtemény és a kínzókamra tetszett.  A vártoronyból csodálatos kilátás nyílt a környékre.  A vár alatt gejzírt is láttunk. Az esti foglalkozás keretén belül vidám szerepjátékban vettünk részt, ahol minden csapat előadott egy számára érdekes jelenetet. A mi csapatunk Krasznahorka várának legendáját jelenítette meg. Az utolsó nap reggelén összecsomagoltunk, elhagytuk szálláshelyünket, majd rövid utazás után Rozsnyóra érkeztünk, ahol kíváncsian kukkantottunk be a helyi magyar nyelvű iskolába. Bemutattuk nekik településünket és iskolánkat, majd közösen elénekeltük az összetartozás dalát, ezután ajándékkal kedveskedtünk a vendéglátóinknak. Körbevezettek  az iskolán, bepillantást nyerhettünk mindennapjaikba,  tanáraink pedig tapasztalatokat cseréltek.

 Sok időt azonban nem tölthettünk velük, hiszen várt ránk a betléri kastély, ahol idegenvezető segítségével ismerkedtünk az Andrássy család történetével. A kastély előtti szépen ápolt park mindannyiunknak nagyon tetszett.  Ezután Krasznahorka várához sétáltunk föl, és koszorút helyeztünk el az Andrássy-mauzóleumban. Utolsó úticélunk a Gombaszögi-barlang volt, ahol gyönyörű cseppkőképződményeket láttunk. Kihasználva a barlang egyik termének remek akusztikáját, közös énekléssel zártuk a kirándulást. Felejthetetlen négy napot töltöttünk a Felvidéken, élményekkel gazdagodva tértünk haza. Köszönetet mondunk munkájukért az idegenvezetőnknek, a buszsofőrünknek és kísérő tanárainknak!

                                                         A Tiszalúci Arany János Általános Iskola 7.a osztályos tanulói

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.